Koffie is een vaste waarde op de werkvloer en is niet meer weg te denken uit de maatschappij. Maandagochtend acht uur, alle collega’s druppelen langzaam binnen op het kantoor. Voordat iedereen aan het werk gaat, wordt er eerst een kop gehaald bij automaat. In de loop van de jaren is de automaat als een soort van ontmoetingsplaats binnen de bedrijfscultuur geslopen.

De impact van koffie en thee

Uit onderzoek in opdracht van JACOBS DOUWE EGBERTS (JDE) Professional, is gebleken dat bijna 80 procent van de Nederlanders die koffie of thee drinken de dag hierdoor leuker vinden. Driekwart kan er na het drinken van een kop weer helemaal tegenaan. De helft van de ondervraagden is van mening dat goede koffie en thee een moment met collega’s waardevoller maakt.

Prestaties op de werkvloer

Negen op de tien Nederlanders drinken koffie of thee op het werk. Daarvan neemt 82 procent koffie, en geven de overige mensen de voorkeur aan thee. Deze warme dranken lijken de prestaties op de werkvloer te beïnvloeden. Zo geeft 70 procent van werkend Nederland aan dat vergaderingen beter verlopen onder het genot van een drankje. Twee derde geeft aan scherper te zijn na het drinken van goede koffie of thee, en bijna de helft heeft vaak betere ideeën wanneer ze een kop gedronken hebben.

De Koffie keuze is reuze

De machines van tegenwoordig beschikken over een divers aantal keuzes van warme dranken. Hierbij kun je denken aan de ‘gewone’ koffie, espresso, cappuccino, café au lait, Wiener melange, chocolademelk en niet te vergeten, warm water.

Behalve de verschillende soorten warme dranken, is er ook een keuze in het soort bonen. De twee bekendste soorten bonen zijn de Arabica en de Robusta bonen. 99 procent van het jaarlijks geproduceerde bonen bestaat uit de Robusta of Arabica boon. De Arabica boon heeft een verfijnde geur, en een milde en zachtere smaak. In vergelijking met de Arabica boon is de Robusta boon zeer krachtig en vol van smaak.

Zo zie je maar dat een drankje invloed kunnen hebben binnen een organisatie. Door te investeren in een kwalitatief goede machine, met daarin de juiste bonen zal zowel de werfsfeer binnen het team als de prestaties positief beïnvloed worden.